Моделювання аеродинамічних процесів очищення зернової маси в повітряному потоці - Теслюк, Геннадій Володимирович; Золотовська, Олена Володимирівна; Кобець, Олександр Миколайович; Ковцун, Андрій Ігорович (Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин, 2025)
У статті розглянуто процес очищення зернової маси на основі аеродинамічного поділу компонентів у повітряному потоці. Наведено аналіз впливу основних параметрів пневмосепарувальних систем — швидкості повітряного потоку, морфологічних характеристик зерна, геометричних властивостей решіт — на ефективність очищення. Проведено експериментальні дослідження та математичне моделювання розподілу зернового вороху за аеродинамічними характеристиками та товщиною зерен. Встановлено, що процеси поділу підпорядковуються нормальному закону розподілу. Визначено оптимальні розміри отворів сортуючих решіт (2,4–2,6 мм) та повноту поділу (εb = 0,81), які забезпечують мінімальні втрати повноцінного зерна та високу якість насіннєвого матеріалу. Отримані результати можуть бути використані для удосконалення конструкції та режимів роботи повітряно-решітних зерноочисних машин.