Дослідження кінематичних параметрів вібраційного лемеша картоплекопача з використанням комп’ютерної програми - Бабій, А.В.; оловецький, І.В.; Гладьо, Ю.Б. (Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин, 2023)
В роботі запропоновано нову конструкцію вібраційного лемеша картоплекопача, який конструктивно виконаний таким чином, що має можливість низки регулювань. В даному конструктивному рішенні можна змінювати величину кривошипа приводу, довжини ланок шарнірних підвісів та встановлювати на диску кривошипа противагу для зрівноважування механізму. Це дозволяє забезпечити полегшене проникнення лемеша у ґрунт, створити направлений рух бульбоносної маси та покращити сепарацію вже під час підкопування. Представлену конструкцію вібраційного лемеша аналітично описано за допомогою методу замкнених векторних контурів та виконано кінематичний аналіз такого багатоланкового механізму з використанням спеціально розробленої комп’ютерної програми, що дозволяє моделювати та аналізувати можливі рухи точок ланок вібраційного лемеша.