Дослідження сучасних методів аналізу даних з використанням квантових алгоритмів - Лисенко, Ірина Анатоліївна; Минайленко, Роман Миколайович (Конструювання, виробництво та експлуатація сільськогосподарських машин, 2025)
У статті розглянуто інтеграцію сучасних математичних методів аналізу даних з квантовими технологіями, що формують новий напрям – квантову аналітику. Проаналізовано взаємозв’язок між класичними методами (PCA, SVM, k-means, Монте-Карло, метод найменших квадратів) та їхніми квантовими аналогами (Quantum PCA, Quantum Kernels, q-means, QAE, HHL). Наведено порівняльну таблицю ефективності та оцінку обчислювальної складності, яка свідчить про потенційне експоненційне або квадратичне прискорення при використанні квантових алгоритмів (O(log n) проти O(n³), O(1/ε) проти O(1/ε²)). Окрему увагу приділено алгоритмам VQE та QAOA як практичним інструментам для NISQ-пристроїв. Показано перспективи застосування гібридних квантово-класичних моделей у задачах аналізу великих даних, оптимізації та прогнозування. Отримані результати підтверджують, що квантові методи здатні забезпечити суттєве скорочення часу обчислень і створюють основу для розвитку інтелектуальних систем нового покоління.